Ik help je op weg naar het hebben en houden van een gezonde relatie.

Ik help je op weg naar het hebben en houden van een gezonde relatie.

N

Ervaar jij vaak problemen in relaties met anderen?

N

Voel je diep van binnen dat er iets niet klopt, maar kun je de relatie toch niet verbreken?

N

Geef jij altijd meer dan dat je neemt?

N

Ben je bang dat de ander jou gaat verlaten of durf jij je juist helemaal niet te binden?

Is dit herkenbaar voor jou en wil je meer informatie?

Hieronder vertel ik je meer over relatieverslaving en codependentie, waarin verlatingsangst en bindingsangst ook vaak een rol spelen.
Deze problemen kunnen zich zowel voordoen in een liefdesrelatie als in relaties met familie, vrienden of collega’s.

Codependentie

Codependentie betekent letterlijk mede-afhankelijkheid. Het komt steeds vaker voor in onze samenleving en heeft veel weg heeft van een verslaving. Bij codependentie ben je niet verslaafd aan middelen, maar aan de goedkeuring en liefde van anderen. Je hebt dit nodig om je goed en gelukkig te voelen.

Om die goedkeuring en liefde te krijgen, doe je alles om aan de verwachtingen, behoeften en belangen van de ander te voldoen. Soms heb je niet eens door dat je dit doet en gebeurt het automatisch. Je zet jouw eigen gevoelens en behoeftes volledig aan de kant en doet wat je denkt wat er van jou verwacht wordt. Dit kan zelfs zo ver gaan, dat je uiteindelijk niet meer weet wat jij nu eigenlijk wilt, waar jij behoefte aan hebt en wat jouw grenzen zijn. Je bent jezelf kwijt geraakt. Misschien heb je eigenlijk nooit geweten wie je bent en wat je voelt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echte liefde heeft geen strategie nodig.

Relatieverslaving

Bij een relatieverslaving zit je vast in een ongezonde relatie die je niet kunt beëindigen. Deze problematische relatie begint meestal geleidelijk. Je voelt dat er iets niet klopt, maar je kunt er niet altijd de vinger op leggen. Ook ben je niet in staat om de relatie te verbreken. In plaats daarvan cijfer jij jezelf weg. Je hoopt dat de situatie verbetert en blijft verlangen naar liefde en aandacht. Als je dat dan krijgt, voel je je weer even gelukkig. Meestal word je daarna weer snel gekwetst.

Een patroon wat zich keer op keer herhaalt. Als jij maar hard genoeg je best doet, komt het vast goed. Toch? Je doet er alles aan om de relatie te verbeteren. Dit gaat soms zo ver dat je al je tijd en energie in de relatie stopt. Dit heeft tot gevolg dat je minder of zelfs helemaal geen tijd en energie meer over hebt voor andere dingen in je leven, zoals vrienden, sport, werk en hobby’s. Dit kan zelfs zo ver gaan dat het uitloopt in een depressie of een burn-out.

Meer lezen?

Op de volgende pagina vertel ik je meer over de symptomen, ontstaan van codependentie en relatieverslaving en hoe ik je kan helpen om hier vanaf te komen.

Ben jij klaar om die eerste stap naar geluk te zetten en benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?